Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (09:28 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Výlet za památkami UNESCO do města Kroměříž [ Výlet ]

Tento výlet je vhodný především pro milovníky barokní a renesanční zahradní architektury, dobré hudby a neobyčejně impozantních historických památek. Každý si zde přijde na své.

Zveme Vás do Kroměříže, města nádherné zeleně a barev květů, pro množství památek nazývaného "Hanácké Atény”. Místní dominantou je Kroměřížský zámek, který se tyčí v rohu Velkého náměstí. Pojeďte si zarelaxovat do Podzámecké zahrady s empírovými pavilony a pompejskou kolonádou s antickými sochami. Navštivte s námi proslulou Květnou zahradu ze 17. století, která je ukázkou práce italských architektů a svými jedinečnými stavbami i úpravami zeleně přivádí návštěvníky k úžasu.

Kroměříž byla vyhlášena nejkrásnějším historickým městem České republiky za rok 1997. Komplex historických zahrad a Arcibiskupského zámku si do svého seznamu světového dědictví zapsala v roce 1998 organizace UNESCO. Město je dějištěm každoročních hudebních festivalů, výstav, odborných konferencí, sympozií a kongresů.


Jak se dostat do Kroměříže z Bystřice pod Hostýnem

Automobilem - od penzionu Sola Gratia jedeme do centra města na ulici Pod Platany a dále po silnici č. 150, následuje silnice č. 438 směr Holešov, po 3 km pokračujeme rovně po silnici č. 432. Následuje silnice č. 55 směr Hulín a po ní č. 47 směr Kroměříž. Délka trasy je 25 km a cesta trvá 25 minut.

V Kroměříži je možno zaparkovat: Velké náměstí, ul. Vejvanovského, náměstí Míru, Květná zahrada.

Autobusem - Bystřice pod Hostýnem je dopravním uzlem, který je obsluhován v pracovní dny 21 autobusovými linkami s více než stem párů autobusových spojů. Autobusy odjíždějí z autobusového nádraží na Holešovské ulici v pracovních dnech každou hodinu oběma směry, o víkendech je lepší využít přepravu železniční. Délka trasy je přibližně 27 km a cesta trvá 45 minut. Cena jízdného je asi 25 Kč.

Vlakem - vlaky jezdí z Bystřice pod Hostýnem v pracovních dnech i o víkendech každou hodinu v obou směrech. Délka trasy je 26 km. Jízdné se pohybuje okolo 40 Kč. Doba přepravy trvá zhruba 40 minut.

Další informace o městě se dozvíte ZDE.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Výlet
AKTUALIZACE: Markéta Polášková (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 13.05.2004 v 12:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz