Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (09:32 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Výlet Nový Jičín - Hostašovice [ Turistický produkt ]

Hostašovice, pohled na obec
Výlet Nový Jičín - Hostašovice (11 km)

Z Nového Jičína se vydáme do cíle našeho výletu, do Hostašovic

Hostašovice jsou nejjižnější částí okresu Nový Jičín.Území vesnice patří k Podbeskydské pahorkatině, jižní část k Moravským Beskydám. Rozkládají se v údolí mezi horami na okraji Moravské brány.

Na území obce najdeme několik významných objektů, které stojí za návštěvu. Z církevních památek je to především kaplička z roku 1850 zasvěcená sv. Cyrilu a Metoději, před kterou se každoročně koná 5. července poutní mše svatá. Po této mši svaté se pravidelně pořádá "Den obce" s bohatým kulturním programem.

Před kapličkou na pěkně upravené návsi stojí kamenný kříž z roku 1876.

Územím obce probíhá hlavní evropské rozvodí. Voda z Hrázkového potoka, Zrzávky a Bílého potoka odtéká do Baltického moře, Srní potok a potok Široká naopak odvádějí vodu směrem do Černého moře. Kuriozitou je stodola č.p. 23, z jejíž každé opačné strany střechy odtéká voda do jiného moře.

Velice zajímavou přírodní památkou, vyhlášenou v roce 1993, je pramen řeky Zrzávky v Domorackém sedle.
Jižním směrem od Pramenů Zrzávky se rozprostírá přírodní památka Domoracké louky, na kterých se vyskytuje chráněný vstavač. Na přilehlých mokřadních loukách roste několik zvlášť chráněných druhů rostlin, např. prsnatec májový. V blízkých lesích jsou četná jezírka a studánky. Lesy bývaly v minulosti útočištěm zlodějů a lupičů, především Šimáka, Bartosche a Jury Bartůška, popraveného v Novém Jičíně.

Další unikátní zajímavostí je studánka Jaštěrka na kopci Trojačka. Její pramen se po několika metrech rozdvojuje do dvou ramen, z nichž každé odvádí vodu do jiného moře. Tomuto zajímavému zeměpisnému jevu se říká "bifurkace".

Území Hostašovic, pokryté ze dvou třetin lesy, láká k zajímavým procházkám nebo projížďkám na kole po udržovaných lesních cestách.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 07.09.2006 v 20:27 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz