Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Sobota 20. dubna 2024 (10:14 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Marcela - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rarášek

Fulltext
 

Obora u hradu Hukvaldy [ Obora ]

Hukvaldy 017
K Hukvaldům minulým neodmyslitelně patřila obora. Založil ji v roce 1566 biskup Vilém Prusinovský, který prý obdržel od císaře Maxmiliána II. dvacet daňků. Původní obora byla na zcela jiném místě, a to kolem cesty z Drážek k Hájovu. Teprve kardinál Schrattenbach ji kolem roku 1730 přeložil na nynější místo - kolem hradu. Nechal ji částečně oplotit a postavit vstupní bránu. Ta byla později přeložena do oborní zdi při silnici do Kozlovic a v roce 1926 z popudu arcibiskupa Prečana vrácena na původní místo, kde je dodnes. V roce 1960 bylo k oboře přidáno kus kopce Kazničov, její současná rozloha je cca 450 ha. Počátkem padesátých let bylo v oboře postaveno letní divadlo a v roce 1959 pomník Lišky Bystroušky. Obora byla zachována, spravují ji Lesy ČR.
V roce 1999 bylo v oboře sedm buků lesních vyhlášeno za chráněné stromy, které jsou pozoruhodné jednak obnaženým kořenovým systémem s délkou některých kořenů až 8 metrů, jednak svou mohutností kmenů. Jejich obvod se pohybuje od 290 do 465 cm.
Obora u hradu Hukvaldy

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hukvaldy.info

Typ záznamu: Obora
AKTUALIZACE: uživatel č. 1164 org. 128, 13.10.2010 v 15:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Aprílové počasí jsou časy i nečasy.
Aprílové počasí je nad ženu vrtkavější.
V dubnu se za den i devět druhů počasí sejde.
Na dubnové počasí je předem každá sázka ztracena.
Dubnové hřmění rozbíjí mrazy na mrazíky.
Bouřky v dubnu zvětšují mokré léto.
První bouřky se dostavují na křídlech jiřiček.
Přijde-li před Jiřím bouře, bude dlouho za kamny dobře.
Dokud není Jiří svatého, neboj se ty hada žádného.
Po svatém Jiří lezou hadi a štíři ze země a mají své právo.
 
20.4.2001: Ve švédském Malmö jednali ministři hospodářství a financí EU a guvernéři centrálních bank. Poprvé byli přizváni jejich partneři z kandidátských zemí. Firma Yahoo! jmenovala ředitelem hollywoodského veterána Terryho Semela. Jeho úkolem je najít nové zdroje příjmů od 192 miliónů uživatelů.
20.4.2001: V kanadském Quebeku proběhl summuit amerických států, který rozhodl, že koncem roku 2005 by mělo vzniknout Americké pásmo volného obchodu zahrnující 34 zemí (bez Kuby) s více než 800 miliony obyvatel.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz