Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (09:30 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Konrad Adenauer [ Osobnost Evropské unie ]

Konrad Adenauer (1876 - 1967)
Německý křesťansko-demokratický politik. První poválečný kancléř Spolkové republiky Německo a jeden ze spolutvůrců Evropských společenství.
Narodil se v Porýní, v katolicky silně založené rodině. Vystudoval práva a v tomto oboru začal i pracovat. Jeho politická kariéra začala zvolením do městského zastupitelstva Kolína nad Rýnem. Po Velké krizi se Adenauer chopil úřadu starosty Kolína a brzy se dostal i do horní komory pruského parlamentu.
Jelikož Adenauer patřil k odpůrcům nacismu, v roce 1933 ho nacisté odsunuli od moci. Jako velmi vlivný politik a kritik Hiltera byl uvězněn v koncentračním táboře. Válečné období strávil v klášteře.
Po válce se opět ujal křesla starosty Kolína a začal spolupracovat se spojenci během rozčleňování Německa na okupační zóny. Adenauerova rozhodnost začlenit Německo zpět mezi demokratické národy a vymítit kořeny německého nacionalismu spojená s jeho politickou důvěryhodností a zkušeností ho nakonec přivedly i na místa nejvyšší. V roce 1948 se v západních okupačních zónách sešlo quasi-parlamentní shromáždění, kterému předsedal právě Adenauer. A byl to také Adenauer, který vedl německou delegaci na Kongresu Evropy v Haagu. O rok později byl ve všeobecných volbách zvolen kancléřem SRN. V této funkci vydržel úctyhodných čtrnáct let (do roku 1963).
Na jeho celoživotním politickém krédu se znatelně odrazily četné německo-francouzské války, kterých byl jako obyvatel Porýní svědkem. Proto se celý život zasazoval o zakotvení Německa v nadnárodních integračních strukturách a o německo-francouzské usmíření. Byl přesvědčeným Evropanem, který vnímal potřebu evropského sjednocení jako jediný lék na možné válečné konflikty. Německo viděl v srdci integrované Evropy, které je pod kontrolou svých sousedů a ostatních evropských národů.
Jeho snahou bylo natrvalo potlačit německý nacionalismus a expansionismus. Řešení tohoto úkolu viděl v úzké integraci Západního Německa s EHS a NATO. Jeho političtí rivalové, sociální demokraté, v prvních letech existence SRN dávali spíše přednost sjednocení Německa, nikoli jeho zapojování do integračních struktur. Adenauer však chápal partnerství jeho země s Francií a s USA jako klíčová.
SRN pod jeho vedením patřila k zakládajícím členům Evropského společenství uhlí a oceli a Rady Evropy. Za jeho vlády došlo v SRN k ”ekonomickému zázraku”.
Konrad Adenauer se tak stal hlavním architektem dnešní Spokové republiky Německo. Cílevědomě a vytrvale vracel Německo na evropskou scénu a zajistil mu mezinárodní uznání.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz