Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:50 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Romano Prodi [ Osobnost Evropské unie ]

Romano Prodi (1939)
Italský křesťansko-demokratický politik, profesor a ekonom. V současné době Prezident Evropské komise.
I když Prodi ukončil právnické vysokoškolské vzdělání, pokračoval v post-graduálním studiu na věhlasné London School of Economics. Má za sebou velkou akademickou kariéru. Přednášel na řadě prestižních univerzit, mimo jiné na Harvardu a Stanfordu.
V roce 1978 poprvé vstoupil do světa velké politiky. Byl jmenován ministrem průmyslu (do roku 1979). V letech 1982-1989 a 1993-1994 vedl jako předseda Institut pro průmyslovou obnovu (IRI). O rok později byl zvolen předsedou středolevé koalice Ulivo (olivový strom). V roce 1996 se mu podařilo sestavit středolevicovou vládu a celé tři roky se udržet v jejím čele, což je na Itálii neobvyklé.
Jeho vláda měla neobvyklý úkol: dát do pořádku veřejný rozpočet, udělat reformy důchodového a daňového systému. Tyto úkoly vyplývaly z Maastrichtských konvergenčních kritérií pro EMU. Málokdo tehdy věřil, že se Itálii podaří nezbytné reformní kroky prosadit, ale vláda pod energickým vedením Prodiho to dokázala.
Tento velký politický úspěch výrazně posílil mezinárodní prestiž Prodiho, a když na jaře 1999 dosavadní Evropská komise, vedená Jacquesem Santerem, odstoupila, Prodi byl hlavním kandidátem na post prezidenta Komise. Jeho jmenování přivítaly všechny hlavní evropské politické síly. Prodi získal silný mandát a zároveň připravil nezbytnou restrukturalizaci Komise. Jeho plán měl za cíl obnovit veřejnou důvěru v Komisi, zvýšit její efektivitu a zprůhlednit její každodenní činnost.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 13:01 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz